Ders Programı Nasıl Olmalı ?

plannasilPlanınız kısa olsun, kısa süreli planlar yapın. Başarılı oldukça ayrıntıya girersiniz. Unutmamalıyız ki çoğu plan bir iki gün uygulanıp çöpe gider. O nedenle ilk planlarınız 2 günlük olsun. Bütün haftayı planlamayın çünkü 2 gün sonra plan çöpe gider boş yere tüm haftayı planlamış olursunuz. 🙂

Aslında çoğu öğrencinin amacı plan yapmakla uğraşarak ders çalışmama vicdan azabını bastırmaktır. Ders çalışmıyorum ama plan yapıyorum diye kendini avutmaya çalışır. Bu kısa süreli rahatlama sağlasa da planı çöpe gittiğinde aynı stresi yaşaması kaçınılmaz olacaktır. Kalıcı mutluluğunuz için bu sayfada yazdıklarımı dikkatli okuyun.

Uzun süren plan yapmayın. Planınız 1-2 dakikada bitsin. Matematikten şu 2 testi, sonra da türkçeden şu 1 testi çözeceğim deyip planı bitirelim. Sonrada koşarak matematik testine başlayalım. En iyi plan uygulaması başarılan plandır. O nedenle plan yapmakla değil plana uymakla vakit geçirin. Bir an önce planda olan hedefleri tamamlayın sonra ne yapmak istiyorsanız onu yapın.

Önce plandaki maddeleri yapın sonra diğer yapmak istediklerinizi yapın. Bu biraz tekrar olacak. Dediğim gibi plana en önemli şeyleri yazın. 10 dakika ara vereceğim, uyuyacağım, arkadaşı arayacağım, kahvaltı yapacağım gibi şeyleri plana yazmakla vakit harcamayın. Abartıp kahvaltıda kaç zeytin yiyeceğini bile yazan öğrencilere rastlanabiliyor. 🙂

Sonranın değil o anın planını yapın. Planınızda matematikten test çözmek varsa hemen başlayın çözmeye. Akşam 8 de matematikten şu testi çözeceğim gibi plan yapmak genelde başarısız olur. 1 saat sonra yapacağım, yarın yapacağım, Salı yapacağım gibi kurulan planlar çoğunlukla başarısız olur.

Planınızı denetleyecek kurbanlar bulun. Kurban dedim espiri olsun diye ama ailenizde buna can atacak anneniz babanız gibi iki önemli kozunuz var(olmayan öğrencilerde olabilir üzülmesinler). Varsa böyle bir imkanınız biri planınızın gidişini kontrol etsin. Tamam uymuşun bu plana desin yeter.

Birde örnek plan yazarak bu yazımı tamamlıyorum. Bu planı ister ilkokul için ister sbs için ister öss için ya da ösym o yıl hangi isimle sınav yapmışsa onun için kullanabilirsiniz. 🙂

Örnek Çalışma Planı

  • Önce Matematikten Kesirler konusundan 1 test çözeceğim
  • Sonra Türkçeden yazım kuralları hakkında 2 test çözeceğim.
  • Son olarakta Osmanlının kuruluşu hakkında 2 test çözeceğim.

Alıştığınız planlar yanında biraz gariban gibi görünebilir planım ama benim planım tüm diğer süslü planlarınızı döver. 15 yıllık tecrübelerime güvenin. 🙂

Bir madde daha ekleyeyim.

İyi kötü yukarıdaki basit planımı uygulamaya başladıysanız ufak bir ayrıntıya girelim. Hayatınızda vakit alan şeylerin bir listesini yapın. Dünya sizin bazı zaaflarınızı iyi biliyor ve kendi çıkarı için sizi sömürüyor. Bu cep telefonu gibi bir alet olabilir, facebook gibi bir uygulama olabilir, dizi filmler gibi şeyler olabilir. Bunların size ne fayda sağladığını iyi düşünün. Ne kadar vakit aldıklarını yanlarına yazın. Örneğin facebook’a şöyle bir göz atmak 1 dakika ile yarım saat civarında bir vakit alabiliyor. 1 dakika bakıp kapadığınızı varsayalım. Günde bunu 100 kere yapıyorsanız eğitim hayatınızda bir başarı beklemeyin. Bazı şeylerden vaz geçmenin zor olduğunu biliyorum. Ama kendine en güvensiz, zayıf karakterli insanların bile ne derece güçlü olduğunu da biliyorum.

Ben her şeyi deniyorum ama başarılı olamıyorum diyorsunuz. Hayatınızda bazı ufak gibi görünen şeyler vardır ki bunlar bir araya geldiğinde başarısızlığınızın asıl nedeni olur. Bu uzun giriş yazısından sonra asıl demek istediğimi yazıyorum.

Hayatınızdaki şeyleri hedefinize faydası olacak şekilde seçin. Çalışmalarınızı, dinlenmelerinizi ve diğer her şeyi. Bunlar yazılı olursa kendi kendinizi kandırmanız zorlaşır.

Dediğim gibi bu bir ayrıntı. Asıl işe 1-2 dakikalık kısa planlara uymakla başlayın. Sonra ayrıntıya girecek gücünüz olur.

Tüm bu yazıyı okuduysanız bayağı kararlısınız görünüyor.

Yorum bırakın